De hometrainer is een van de populairste fitnessapparaten onder particulieren. Het aantal mensen in Nederland dat thuis een hometrainer heeft staan om binnen te kunnen fietsen, bedraagt vermoedelijk tienduizenden. Mogelijk zijn er zelfs honderdduizenden huishoudens die de beschikking hebben over een hometrainer om thuis lekker te kunnen sporten. Misschien heb jij ook wel plannen om een eigen hometrainer aan te gaan schaffen. Dan ben je slim bezig, want hometrainers hebben diverse pluspunten te bieden. Wat zijn de grootste voordelen van deze apparaten? En hoe kies je slim een goede hometrainer uit, dus eentje die precies bij jou past> In dit blog vind je alle informatie die je moet weten als je een maatwerk hometrainer zoekt.

Enkele voordelen van hometrainers

Een hometrainer in je huis hebben staan is om meerdere redenen fijn. Een groot voordeel is in de eerste plaats dat je altijd op een comfortabele manier kunt trainen, onafhankelijk van het weer. Als het buiten stormt, keihard vriest of juist hagelt, kun jij lekker en onbezorgd binnen aan je conditie werken. Je hoeft voor fietsen dus niet meer de deur uit. Een tweede voordeel is dat je je abonnement op de sportschool in principe kunt opzeggen als je een eigen hometrainer aanschaft. Dat scheelt een flinke berg geld en natuurlijk ook veel tijd. Zowel dat geld als de tijd die je uitspaart, kun je vast wel beter gebruiken. Prettig is ook dat je niet meer, zoals in de drukke sportschool, hoeft te wachten voordat je een apparaat kunt gebruiken. Grote voordelen dus, zo’n priv├ę hometrainer! Maar waar moet je bij de aankoop van dit apparaat goed op letten?

Wil je aan je conditie werken of vet verbranden?

Een van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen als je op zoek gaat naar een passende hometrainer, is wat precies je doel is. Wil je gaan trainen om vet te verbranden en af te vallen? Of gaat het je juist om het opbouwen van meer conditie? Of wellicht, ook dat is mogelijk, ben je op zoek naar een combinatie van beide doelen. Afhankelijk van je doel kun je een of meer hometrainers (voor)selecteren die het beste passen bij wat jij wilt bereiken.

Welke functies zijn wenselijk?

Naast het trainingsdoel als bepalende factor voor het kiezen van een geschikte hometrainer, moet je zeker ook kijken naar welke functies en mogelijkheden een hometrainer biedt. Een belangrijk aandachtspunt is het aantal niveaus qua weerstand van de hometrainer. Net als bij fietsen hebben hometrainers een soort versnellingen, waarmee je de trainings- en fysieke intensiteit kunt aanpassen op jouw trainingsdoel. Kijk daarom zeker naar de functies die de hometrainer biedt. Vaak geldt: hoe meer onderdelen en functionaliteiten de hometrainer heeft, hoe beter het apparaat is.

Let op het maximum gewicht

Hometrainers zijn er in allerlei soorten en maten, van klein tot groot en van lekker licht tot zwaar. Qua constructie kan niet elke hometrainer hierdoor hetzelfde gewicht dragen. Houd er daarom rekening om het maximale draagvermogen van de hometrainer te controleren voordat je tot een aankoop overgaat. Want als er iets is dat je niet wilt meemaken, is het dat je door het frame van je hometrainer zakt

En vergeet ook niet om op deze punten te letten

Naast.bovengenomede kerntaken om op te letten bij de aankoop van een hometrainer, zijn er nog enkele andere punten waar je op kunt letten. Denk bijvoorbeeld aan de computer van de hometrainer. Is die eenvoudig te.bedienen en wordt alles waar je in geïnteresseerd bent wel geregistreerd? Is het display van het scherm voldoende leesbaar? En is het mogelijk om de informatie uit te lezen en/of te delen met andere device of kan dit niet?
Weer een andere criterium dat je kun laten meewegen tijdens je zoektocht naar de perfecte hometrainer is de vormgeving en uitstraling. Ziet de hometrainer er strak en afgewerkt uit, of valt dit toch tegen? En is de prijs die gevraagd wordt er een die binnen je budget valt?