Crosstrainers zijn een van de populairste apparaten in sportscholen. Ze bieden een cardiotraining met weinig impact, waardoor ze een favoriete training zijn voor mensen die een workout op hoog niveau willen zonder hun gewrichten te overbelasten. Terwijl je traint, bewegen jouw voeten in een elliptisch patroon terwijl de armen die de aan het toestel bevestigde stokken vasthouden heen en weer bewegen, waardoor jouw hele lichaam wordt gestimuleerd.

Een crosstrainer kopen kan moeilijk lijken door de vele beschikbare opties. Daarom hebben we dit artikel opgesteld met de belangrijkste criteria die je in overweging moet nemen bij het kiezen van de beste crosstrainer voor je fitness routine. Kijk hier eens naar!

1. Gewicht vliegwiel van de crosstrainer

Om een goede keuze te maken, is het belangrijk het gewicht van het stuurwiel zorgvuldig te analyseren, aangezien dit criterium van invloed is op de kwaliteit, het comfort en de soepelheid van de beweging. Een te licht stuurwiel, van 7 tot 10 kg, zal onaangename bewegingen veroorzaken.

Het gewicht van het vliegwiel bepaalt de weerstand van het wiel van de elliptische trainer tegen een verandering in snelheid of versnelling. Een zwaarder stuur biedt meer weerstand, zodat het toestel meer kracht van de gebruiker zal vergen om zijn snelheid te verhogen (je zult jouw maximumsnelheid niet onmiddellijk bereiken).

2. Staplengte van de crosstrainer

De staplengte is ook een belangrijk criterium bij de keuze van een goede crosstrainer, omdat deze bepalend is voor de bewegingsvrijheid van de benen en bijgevolg voor het comfort tijdens de training. Het gaat er niet om een toestel met een zo groot mogelijke bewegingsvrijheid te kiezen, maar een crosstrainer die de gebruiker in staat stelt de bewegingen veilig uit te voeren zonder beperkingen die de gewrichten zouden kunnen beschadigen.

In dit verband is een staplengte van 16 inches het meest geschikt. Beneden dit niveau kunt je zich beperkt voelen in jouw bewegingen, jouw pas zal minder elliptisch zijn en meer lijken op de beweging van een hometrainer of stepper. Als de grootte van de pas goed wordt geanalyseerd, kan de gebruiker de volledige beweging uitvoeren zonder enige beperking.

3. Crosstrainer met mechanische of magnetische weerstand?

Bij mechanische weerstand verhoogt je de moeilijkheidsgraad van de beweging door aan een wieltje te draaien, terwijl magnetische weerstand rechtstreeks via de console van het toestel kan worden gewijzigd. Dit laatste wordt ook wel een gemotoriseerd remsysteem genoemd. Tegenwoordig heeft de overgrote meerderheid van de crosstrainers een magnetische weerstand. Dit type weerstand zorgt voor een meer natuurlijke en comfortabele training, zodat de gebruiker met het toestel een cardiovasculaire oefening kan uitvoeren met een geleidelijke toename van de weerstand.

4. Vermogen van de crosstrainer

Het vermogen van de machine wordt gemeten in Watt. Fabrikanten specificeren het maximale vermogen, dat een indicatie geeft van de maximale kracht van het apparaat, variƫrend van 350 tot 400 watt. Watts zijn een indicatie van de kwaliteit, of beter gezegd het vermogen van de crosstrainer (we kunnen het vergelijken met de maximumsnelheid van een auto: zelfs als je de maximumsnelheid niet haalt, geeft het een idee van de kwaliteit van de machine).

5. Crosstrainer met aandrijving via voorwiel of achterwiel

De meeste crosstrainers voor thuisgebruik hebben een achterwiel. Anderzijds zijn er bij high-end of professionele fitnesstoestellen toestellen te vinden met zowel achterwielaandrijving als voorwielaandrijving, zodat je niet kunt zeggen dat het ene beter is dan het andere. Alle kenmerken zoals wielpositie, pedaalhoogte en paslengte bepalen de algehele elliptische beweging van het toestel.

6. Gewicht van de crosstrainer

Het gewicht van een crosstrainer is een goede indicator van zijn stabiliteit. Machines van minder dan 30 kg worden als licht materieel beschouwd en bieden daarom minder stabiliteit. In die zin is het raadzaam te kiezen voor toestellen van 60 kg of meer die, zelfs bij hoge snelheden, meer veiligheid en stabiliteit bieden. Je moet weten dat alle crosstrainers wieltjes hebben om gemakkelijk verplaatst te kunnen worden.

7. Ontwerp en kwaliteit van de crosstrainer

Onder ontwerp wordt zowel het “industriĆ«le” ontwerp van de machine verstaan als het esthetische uiterlijk ervan, dat eveneens belangrijk is. Als de machine bestaat uit metalen (duurzamer) of plastic onderdelen, kijk dan goed voordat je hem koopt. Crosstrainers met kunststof onderdelen hebben de neiging een kortere levensduur te hebben dan meer gesofisticeerde machines.