Om gezond te leven is het belangrijk dat een huis goed geventileerd is. Gedurende de dag verslechtert de luchtkwaliteit in je woning of pand vanwege de alledaagse bezigheden die er plaatsvinden. Omdat een gemiddeld mens meer dan de helft van de tijd binnenshuis spendeert, is het essentieel om ervoor te zorgen dat de lucht die binnen wordt ingeademd, fris en schoon is. Een ventilatiesysteem is in staat om de lucht in jouw woning, kantoor of pand te ventileren. Op die manier adem je altijd gefilterde lucht in die vrij is van ziektemakers. Niet veel mensen weten het, maar een spirobuis is een belangrijk onderdeel van het ventilatiesysteem van panden en woningen. Wat is een spirobuis precies, en waar dient deze voor? In dit artikel lees je alles over de spirobuis.

Wat is een spirobuis?

Wie weleens een ventilatiesysteem bekeken heeft, is het vast al een keer opgevallen dat er allerlei buizen aan te pas komen. Deze buizen worden spirobuizen genoemd. In de praktijk wordt zo een buis ook wel ventilatiebuis, spiraalboor of spiralobuis genoemd. Spirobuizen helpen om het ventilatiesysteem goed te laten werken. Een spirobuis kun je dus zien als een hulpstuk dat meehelpt om de lucht in een gebouw te zuiveren.

Gegalvaniseerde buizen

Een spirobuis is gemaakt van staal en bevat een gegalvaniseerd luchtkanaal. Gegalvaniseerd betekent dat er op het staal een dun laagje zink is aangebracht. Dit zorgt ervoor dat het staal sterker is, en minder snel gaat roesten. Het gegalvaniseerde materiaal is krasbestendig, waardoor de buizen er mooi uit blijven zien. Dit is geen overbodige luxe, want ventilatiesystemen zijn afhankelijk van hun omgeving en daardoor niet altijd even goed weg te werken.

Waar dient een spirobuis voor?

Zoals eerder in het artikel al even werd aangestipt, fungeert een spirobuis als een hulpstuk van een ventilatiesysteem. Via spirobuizen wordt schone lucht in een ruimte af- en aangevoerd. Het luchtkanaal van een spirobuis is sterk en egaal. Dit creëert een efficiënte doorstroming van de lucht. Spirobuizen zijn er in allerlei soorten, bochten en maten. Zo verschillen de graden van de bocht en is er ruime keuze uit de doorsnede van het luchtkanaal. Daarnaast zijn er spirobuizen op de markt die zijn voorzien van afdichtingsrubber en diverse luchtdichtheidsklassen. Het kiezen van de juiste hulpstukken is van belang om de doorstroming optimaal te houden. Met behulp van verbindingselementen kunnen de buizen iedere richting op wijzen.

Waarom jouw woning/kantoor/pand ventileren?

Lucht inademen die niet schoon en fris is, is slecht voor de gezondheid. Vieze lucht kan resulteren in onder meer hoofdpijn, concentratieproblemen, benauwdheid, vermoeidheid, geïrriteerde ogen en een droge keel. Op de lange termijn kan vervuilde lucht de boosdoener zijn van:

  • Longziektes;
  • Allergieën;
  • Hart- en vaatziekten;
  • Koolmonoxidevergiftiging.

Wanneer een ruimte niet goed wordt geventileerd, kan de lucht vochtig worden. Hierdoor kunnen schimmels ontstaan die bij langdurige inademing tot astma en reuma kunnen leiden. Een andere schadelijke stof die via de lucht ingeademd kan worden, is fijnstof. Deze stof komt vrij tijdens het roken, maar ook bij verbranding van aardgas, kolen en hout wanneer het gasfornuis of de openhaard brandt. Tot slot leidt een slechte ventilatie van een ruimte tot meer ongedierte. Zilvervisjes, muizen, kakkerlakken en huisstofmijt zorgen voor stofjes in de lucht die je ziek kunnen maken. Heb je al last van ongedierte? Dan dien je jouw woning of pand (nog) beter te ventileren. Ventilatiesystemen zuiveren de lucht, houden het klimaat op peil en gaan ongedierte tegen.