Je huis verkopen doe je niet iedere dag. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Misschien heb je nog geen idee van de vraagprijs, van de manier waarop je de woning moet promoten en hoe het zal gaan met de onderhandelingen. Waarschijnlijk vraag je je af: Hoe verkoop ik mijn huis makelaardij inschakelen of doe ik het zelf? Hoe presenteer ik mijn huis het beste? Hoe krijg ik de woning op Funda en is dat wel nodig?

Keuzes bij de het verkopen van je huis

1. De vraagprijs. Als je een makelaar in de arm neemt, zal deze je helpen bij het vaststellen van de vraagprijs. Maar je beslist hier uiteindelijk zelf over. In de huidige markt zijn er veel meer kopers dan beschikbare woningen. Hierdoor zijn de prijzen enorm gestegen. Door de verkoopprijzen van gelijksoortige woningen te vergelijken kun je bepalen wat een realistische vraagprijs is.

2. De presentatie van de woning. Zorg voor goede foto’s. Die kun je zelf maken maar het is beter een woningfotograaf in te schakelen, zodra het huis verkoopklaar is. Een woningfotograaf weet hoe hij of zij elke ruimte optimaal in beeld moet brengen. Tip: Neem vooraf ruim de tijd om de woning verkoopklaar te maken of in ieder geval zo goed mogelijk op te ruimen. Haal alle persoonlijke spullen, zoals foto’s, spullen van huisdieren en kindertekeningen weg.

3. Verkoopklaar maken. Bedenk dat je huis een product is, dat je wilt verkopen. De kijker moet zichzelf in je huis kunnen zien wonen. Dan zijn persoonlijke spullen, foto’s, en dergelijke storend. Ook allerlei smaakgebonden zaken kun je beter weghalen. Verder moet je zoveel mogelijk de ruimte tonen en dus liefst wat meubelen verwijderen. Als je werkt met kijkdagen, kun je de overtollige spullen en meubelen tijdelijk opslaan. Dat is handiger dan allemaal verspreide afspraken te makken met de kijkers.

4.Zelf de bezichtigingen doen of niet? Het is een kwestie van jouw eigen voorkeur of je zelf de kijkers wilt rondleiden of dit aan een makelaar overlaten. Natuurlijk weet jij zelf het beste alles over je huis te vertellen. Maar misschien vind je het moeilijk om om te gaan met de kritische blik van kijkers, die ook negatieve opmerkingen kunnen maken.

5. Je huis op Funda krijgen. Alleen een makelaar kan ervoor zorgen dat je huis op Funda komt te staan. In de huidige overspannen woningmarkt kun je je afvragen of je Funda wel nodig hebt. Toch is dat wel een goed idee, want dit is het grootste woningplatform, met miljoenen bezoekers en hoe meer mogelijke kopers je bereikt, hoe beter. Er zijn (voordelige) internetmakelaars, waarbij je zelf de bezichtigingen verzorgt en full service makelaars, die (veel) duurder zijn, die je al het werk uit handen nemen. De keuze is aan jou. Beide soorten makelaar kunnen je huis op Funda plaatsen.

6. Het koopcontract. Als je er met een koper uit bent wat de koopprijs zal worden, moet het koopcontract worden opgesteld. Zorg dat je vooraf een lijst opstelt met de spullen die in de woning achterblijven. Dit doe je in een Lijst van Zaken. In het koopcontract leg je alle afspraken vast: de prijs, de datum van oplevering en alle informatie over de woning die van belang kan zijn. Ook staat hierin of de koper een periode de tijd krijgt om een hypotheek te krijgen, het zogenaamde financiële voorbehoud. Tip: bespreek deze zaken zo snel mogelijk, zodat er geen discussie meer nodig is als het contract wordt opgesteld.

7. Vraag tijdig een energielabel aan. Zonder energielabel kan je huis niet van eigenaar wisselen (de notaris zal jet huis niet kunnen transporteren).

Tot slot:

Leg voor jezelf een overzichtelijk dossier aan, met alles wat van belang is voor de verkoop van je woning. Dit kan zowel digitale informatie als informatie op papier zijn. Dit geeft rust in de enerverende tijd rond de verkoop van je huis.