Zonnepanelen zijn een goede oplossing als je flink wilt besparen op jouw elektriciteitsrekening en tegelijkertijd wilt bijdragen aan de bescherming van het milieu. Het systeem wekt elektriciteit op voor jouw huis door energie uit zonlicht te absorberen. Hoe sterker het licht, hoe meer energie de zonnecellen kunnen absorberen en omzetten in elektriciteit.

Om je te helpen de beste zonnepanelen voor jouw huis of bedrijf te kiezen, hebben wij dit artikel opgesteld met de belangrijkste criteria die je in acht moet nemen wanneer je in dit systeem voor energieopwekking investeert. Kijk hier eens naar!

Subsidie- en kortingsmogelijkheden die je financieel kunnen ondersteunen

De prijzen van zonnecellen zijn voortdurend gedaald en deze ontwikkeling zal doorgaan naarmate nieuwe technologieën worden ontwikkeld. In dit opzicht is de installatie van dit systeem zowel uit ecologisch als uit financieel oogpunt voordelig gebleken.

Sommige gemeenten bieden belastingvoordelen en subsidies die de overstap naar dit systeem van energieopwekking toegankelijker maken. In sommige gevallen is het mogelijk om terugbetaling te vragen van een deel van de BTW die is betaald bij de aanschaf van de zonnepanelen. Bovendien kan het overschot aan energie worden verkocht aan het plaatselijke energienetwerk, waardoor deze investering nog voordeliger wordt.

Voor wie niet over de financiële voorwaarden beschikt om een systeem voor de opwekking van zonne-energie aan te schaffen, is er nog altijd de mogelijkheid om een financiering aan te vragen of te kiezen voor de huur van zonnepanelen.

Wat zijn zonnepanelen en hoe werken ze?

Zonnepanelen produceren elektriciteit uit de stralen van de zon. Zonnecellen worden samengevoegd tot secties of modules die, afhankelijk van de grootte, 30 tot 80 eenheden omvatten. Een module bestaat uit siliciumplaten die aan elkaar zijn gesoldeerd.

Wanneer licht op de modules valt, produceren de zonnecellen gelijkstroom. De sterkte van de gelijkstroom hangt af van de helderheid van het licht en de grootte van de zonnecellen. De zonnecellen absorberen de energie van het zonlicht en zetten die om in elektriciteit. Een fotovoltaïsch systeem werkt ook als het bewolkt is, maar wekt meer elektriciteit op als de zon schijnt.

Zonnepaneel systeem

Zonnepanelen mogen niet worden verward met een zonneverwarmingssysteem. Zonnecellen produceren elektriciteit, terwijl een zonnewarmtesysteem warmte opwekt en sanitair water verwarmt via een vlakke zonnecollector of via een buisvormige zonnecollector.

Een zonne-energiesysteem produceert overdag meer elektriciteit. Dit betekent niet dat je zonder elektriciteit komt te zitten als het donker wordt, want de zonnecellen produceren meer elektriciteit dan je verbruikt. De overtollige energie wordt naar het openbare elektriciteitsnet gestuurd, waar je de energie kunt terugwinnen wanneer je ze nodig hebt. Bovendien kunt je een batterij kopen die de elektriciteit van jouw zonnecellen kan opslaan.

Wat is de terugverdientijd?

De terugverdientijd of winst op zonnecellen zal typisch 5 tot 8 jaar bedragen bij optimale dimensionering. Dit zal echter afhangen van jouw elektriciteitsverbruik en de totale aankoopprijs van het systeem. Als je een zeer hoog elektriciteitsverbruik hebt, kan jouw terugverdientijd nog korter zijn.

Je kunt niet al jouw elektriciteitsverbruik dekken met zonnecellen. Het is een goed idee om te kiezen voor een systeem dat 50% van jouw verbruik dekt. Dit maakt het moeilijk te berekenen wanneer het de moeite loont in zonnecellen te investeren. Daarom raden wij je aan contact op te nemen met installateurs die een berekening van jouw terugverdientijd kunnen maken. Op die manier kunt je te weten komen of jouw investering rendabel is.

Wat is de duurzaamheid van een zonne-energiesysteem

De levensduur van zonnepanelen hangt af van het rendement en de kwaliteit, maar een algemene vuistregel is dat je de komende 30 jaar niet aan een nieuwe investering moet denken. Leveranciers hebben over het algemeen een rendementsgarantie van 20 tot 25 jaar. Je kunt jouw oplossing desgewenst combineren met een verwarmingssysteem op zonne-energie om een hybride systeem te creëren dat al jouw elektriciteits- en verwarmingskosten dekt.

Hoe koop ik de juiste zonnecellen

Als je overweegt te investeren in zonnecellen voor jouw huis, moet je een zonnepanelen dakscan doen bij diverse leveranciers. Vervolgens krijg je verschillende offertes. Dit zal ervoor zorgen dat je de juiste prijs vindt en dat jouw behoeften zo goed mogelijk worden vervuld. Bovendien kun je je op deze manier ook een idee vormen van welke leverancier de beste service biedt op het gebied van garanties.