Lasersnijden is een thermisch snijproces dat bestaat uit een gerichte straal van hoge energie op de punt van het te bewerken materiaal. Dit punt, waar de laserstraal inslaat, wordt zo intens verhit dat het smelt of verdampt, terwijl een hulpgas ervoor zorgt dat het gesmolten materiaal uit het snijgebied wordt losgemaakt.

Van de belangrijkste thermische snijmethoden (autogeen, plasma, enz.) biedt de lasertechnologie de beste snijkwaliteit en een hoge productiviteit op de meeste materialen, zowel metalen als niet-metalen.

Laser domineert de meest uiteenlopende snij toepassingen, van een micrometer nauwkeurige snij groef op een zeer dunne halfgeleider chip tot kwaliteit snijwerk op een 30 mm dikke staalplaat. Dit maakt van lasers de meest geschikte methode voor de meest rigoureuze precisie snij behoeften van elke industrie.

Kenmerken van lasersnijden

Wat de kwaliteit van de snede betreft
– Uitstekende hoekigheid;
– Zeer beperkt door hitte aangetast gebied;
– Goede tot uitstekende maatnauwkeurigheid bij de smalste zaagsneden;
– Betere snijkwaliteit dan plasma voor oppervlakteafwerking.

Wat betreft de snijsnelheid:
– Zeer snel in dunne materialen en langzamer in dikkere materialen;
– Heeft meer pierce tijd nodig op dik materiaal;
– Sneller dan high definition plasma.

Wat de flexibiliteit van het proces betreft:
– Grote verscheidenheid aan materialen om te snijden;
– Laser is het beste systeem voor het snijden van dun koolstofstaal;
– Met één enkele doorgang kunt je de laatste sneden in beide richtingen maken, waardoor je de stukken die na het snijden van de stukken uit de plaat worden verwijderd, vermindert of elimineert;
– Gemakkelijk om het proces te automatiseren.

Soorten laser snijapparatuur

De meest verbreide soorten lasers op industrieel niveau zijn de CO2-laser en de vezellaser. In de CO2-laser vereist de transmissie van de straal de aanwezigheid van een gasvormig medium, terwijl in de vezellaser de transmissie geschiedt door diodes en vezelkabels.

CO2-lasers hebben zich bewezen als robuuste en betrouwbare straal bronnen bij de bewerking van laser materialen. Glasvezellassers doen echter met grote kracht hun intrede in de industrie en bieden de snelheid en de snijkwaliteit van de CO2-laser, maar met aanzienlijk lagere bedrijfs- en onderhoudskosten.

Dit maakt vezellasers tot zo’n veelbelovende snijtechnologie dat veel deskundigen denken dat zij andere lasersystemen zal overtreffen.