De motivatie gevonden om iets aan je conditie te doen of om vaker sportief bezig te zijn? Super goed! Een loopband aanschaffen is daarvoor een ideaal middel. Zo heb je altijd een fitnessapparaat in huis staan dat je kan gebruiken. De drempel is dan kleiner om lekker aan de slag te gaan dan wanneer je je nog helemaal naar de sportschool moet verplaatsen. Na deze beslissing kom je wel bij de volgende uitdaging: waar let je nou eigenlijk op bij het aanschaffen van een loopband? De keuze is immers groot en het aanbod verschilt enorm in kwaliteit en prijs. Daarom delen we vandaag een aantal tips die je in acht kan nemen bij het aanschaffen van een loopband.

Wat is een loopband?

Een loopband is een apparaat waar je op kunt wandelen, hardlopen of rennen. De band die onder je door wordt getrokken bootst in feite de straat na wanneer je daar overheen loopt. Het is een erg goed apparaat om je conditie mee op te bouwen en is ook geschikt voor iedere mogelijke gebruiker. Zo kun je hem bijvoorbeeld gebruiken om na ziekte heel rustig weer wat wandelconditie op te bouwen. Tevens is hij geschikt voor mensen die aan het trainen zijn voor een hardloopwedstrijd. En natuurlijk alles ertussen in. Het is maar net hoe je hem gebruikt en welk doel je ermee hebt.

Waar let je op bij het aanschaffen van een loopband?

Zoals gezegd is er veel keuze tussen loopbanden. Voor als je door de bomen het bos niet meer ziet, hebben we hier een aantal aandachtspunten op een rij gezet.

1. Bekijk goed de grootte van het loopgebied. Sommige banden hebben een relatief smal en kort oppervlak dat je kunt gebruiken om je voeten neer te zetten. Als je rustig wil joggen of wil wandelen op de band, dan is dat uitermate geschikt. Wil je echter hard rennen op de loopband, dan is een breder exemplaar wellicht een goed idee.

2. De kwaliteit van de band kan verschillen. Het oppervlak waar je op loopt is natuurlijk wel aan slijtage onderhevig. Gebruik je de band dagelijks en ren je er snel en lange afstanden op? Dan is het misschien een goed idee om te investeren in een goede band. Je kunt natuurlijk ook voor een wat goedkopere gaan, maar de kans is dan wel aanwezig dat je dan de band snel en vaker moet verwisselen.

3. Het vermogen om je passen te dempen. Als het goed is, gebruik je hardloopschoenen of in ieder geval sportschoenen op de loopband. Hoe beter de hardloopschoen, hoe beter de demping. De mate van demping bepaalt veel voor het gebruik van je spieren en de druk die op je scheenbenen komt te staan. Wederom geldt hiervoor dat als je de loopband vaak en intensief gebruikt, dat een betere demping goed is voor je spieren en gewrichten.

4. De extra mogelijkheden van de loopband. Iedere loopband heeft zijn eigen mogelijkheden, want de loopbanden zijn er in allerlei soorten en maten. Van de meest simpele exemplaren tot banden die van alle moderne snufjes voorzien zijn. Zo kun je kiezen voor een loopband met een grote hellingshoek, een scherm waar je tv op kunt kijken, een koppeling aan een hartslagmeter of de mogelijkheid om verschillende trainingsprogramma’s te volgen. Uiteraard kan het ook meespelen of je de loopband makkelijk kunt verplaatsen binnenshuis.

5. Tot slot is het slim om op het vermogen van de loopband te letten. Sommige loopbanden zijn echt beter geschikt voor wandelaars en andere juist weer voor getrainde sporters. Je wil natuurlijk geen loopband kopen om er vervolgens achter te komen dat hij te weinig vermogen heeft. Laat je dus goed informeren in een winkel of online over de mogelijkheden van een loopband.